Ga naar de inhoud

Thuis oefenen leidt tot een strijd

Ik hoor het vaker van ouders. Hun kinderen willen geen huiswerk maken. Ook het extra oefenwerk dat ik meegeef, wordt thuis niet gemaakt. Kinderen hebben daar allerlei redenen voor. Ze vinden het vaak niet leuk of gewoon te moeilijk.

Het is goed om het gesprek aan te gaan met het kind. De reden dat het zijn of haar huiswerk niet wil maken of extra wil oefenen bepaalt immers wat je vervolgens moet doen. Zo kun je – als je kind het te moeilijk vindt – vragen om makkelijkere opdrachten en zo werken aan het zelfvertrouwen.

Geen zin in het huiswerk? Dan moeten er afspraken gemaakt worden.

 

Tips voor ouders

Ik help ouders – die de wanhopige strijd zat zijn – graag verder met een aantal tips. Door deze tips uit te proberen kun je heel veel al voor zijn.

 

Tijdstip

Het tijdstip waarop je vraagt om huiswerk te maken of extra te oefenen is erg belangrijk. Staat je kind net op het punt te gaan spelen of komt het net terug? Wat goed werkt is een vast moment afspreken. Een half uurtje voor het eten of juist erna… Om 19.00 uur en daarna nog even een uurtje ontspannen. Een afspraak geeft meer ritme en duidelijkheid.

 

Deel het op

Heeft jouw kind heel veel huiswerk of oefenmateriaal? Deel het dan op. Iedere avond een stukje is voor veel kinderen nu eenmaal prettiger dan alles achter elkaar. Maar anderzijds zijn er ook weer kinderen die het liever op tijd af hebben. Overleg dit dus met je kind.

 

Wissel af

Moeilijk en makkelijk werk? Wissel het dan goed af. Als je kind de ene na de andere fout maakt, werkt dat weinig bevorderend. Door af te wisselen zal je kind succeservaringen opdoen. Dat kan weer leiden tot een prettiger gevoel bij het huiswerk en minder weerstand.

 

Concentratie

Zorg ervoor dat er een ruimte in huis is waar je kind op zijn of haar gemak kan werken. Concentratie is nu eenmaal erg belangrijk. Een kantoor of werkkamer zou natuurlijk ideaal zijn. Maar als die er niet is, zorg dan dat een kind zich op de eigen kamer terug kan trekken en in alle rust kan werken (dus geen spelende broers en zussen erbij).

 

Doe het huiswerk samen

Waarom benut je dit moment niet om ook wat quality time aan je zoon of dochter te geven? Doe het huiswerk samen! Zo leer je ook nog wat en kun je je tijd met je kind goed benutten. Als je dit goed aanpakt zal je kind het vanzelf gezellig gaan vinden om huiswerk te maken. Drink en eet er wat bij. Dat is niet alleen gezellig, maar zorgt ook nog eens voor meer energie.

Je kunt geen reactie plaatsen, maar trackbacks en pingbacks zijn beschikbaar.