Ga naar de inhoud

Eindtoetsen in het primair onderwijs

De term eindtoets slaat tegenwoordig op de doorstroomtoets. Deze toets is de laatste toets die kinderen in groep 8 van de basisschool maken en is erg belangrijk. De uitslag van de doorstroomtoets kan namelijk zorgen voor een hoger schooladvies. De eindtoets wordt aangeboden door zes aanbieders, waaronder Cito Leerling in Beeld en IEP.

Omdat ouders veel vragen hebben over de eindtoetsen in het basisonderwijs, geef ik je in dit artikel een zo duidelijk mogelijk antwoord op de vraag “Wat zijn de eindtoetsen in het primair onderwijs?”.

Eindtoets = doorstroomtoets

Lange tijd werd de term eindtoets gebruikt om de laatste toets mee aan te duiden die kinderen in het basisonderwijs maken. Dit is lange tijd de Cito-toets groep 8 geweest, werd later de centrale eindtoets en heet tegenwoordig doorstroomtoets.

Een andere naam, maar ook inhoudelijk is er een en ander veranderd. Ik bespreek de grootste wijzigingen.

Schooladvies

Voorheen werd het schooladvies gegeven op basis van Cito-toetsen of andere lvs-toetsen (IEP, Boom en DIA). Het schooladvies was niet meer beïnvloedbaar. Kreeg je een havo-advies, ging je naar de havo.

De doorstroomtoets werkt anders. Het schooladvies kan namelijk worden verhoogd als je de doorstroomtoets hoger maakt. Scoor je hoger op de doorstroomtoets dan het gegeven advies, dan past school het advies aan. Dat betekent dat een leerling met een havo-advies naar het vwo kan, als het op de toets vwo laat zien. Andersom, dus een score naar beneden, werkt het niet. Je zal dus nooit een lager advies krijgen op basis van je doorstroomtoets.

Afname

De afname van de doorstroomtoets is op een willekeurig moment in een aangegeven range in januari en februari. In ieder geval moet de afname rond zijn voor de aanmeldingsdata in maart.

Fysiek of digitaal

De toetsen worden fysiek en digitaal afgenomen, afhankelijk van de gekozen toets. De Leerling in Beeld doorstroomtoets is bijvoorbeeld fysiek en digitaal af te nemen. Digitaal is deze ook adaptief, wat betekent dat de antwoorden zorgen voor een aanpassing in het niveau van je kind. Dit helpt kinderen nog beter op niveau te toetsen.

Aanbod

Tot slot is er een groter aanbod van eindtoetsen nu het de doorstroomtoets betreft. Had je voorheen enkel de overheidstoets of de toets van Cito, heb je nu keuze uit maar liefst zes aanbieders van de doorstroomtoets, te weten:

  • De doorstroomtoets van Leerling in Beeld (Cito)
  • De IEP doorstroomtoets
  • AMN doorstroomtoets
  • Route 8 doorstroomtoets
  • De doorstroomtoets van Diataal (Dia-toets)
  • De DOE-toets (overheidsdoorstroomtoets)

Het maakt voor kinderen niet echt uit welke toets een school afneemt. Inhoudelijk worden dezelfde vakken getoetst.

Vakken op de doorstroomtoets

Omdat het belangrijk is een goed beeld van een leerling te hebben, worden de volgende vakken op de doorstroomtoets afgenomen:

  • Begrijpend lezen en woordenschat
  • Rekenen
  • Spelling

Voor rekenen worden de domeinen getallen, verhoudingen, verbanden en meten/ meetkunde getoetst en spelling kijkt naar de juiste spelling van werkwoorden, categoriewoorden, interpunctie en grammatica.

Doorstroomtoetsen oefenen

Wil jij je kind goed voorbereiden op de doorstroomtoetsen? Wil jij de laatste eindtoets groep 8 goed oefenen? Dan is er divers oefenmateriaal beschikbaar. Helaas is niet al het materiaal up to date en geschikt. Een snel onderzoek over het internet laat me zien dat het meeste oefenmateriaal oud oefenmateriaal is dat lang niet meer voorbereid op de toetsen van nu. Wil jij dus echt goed aan de slag met je kind en zeker weten dat je het beste oefenmateriaal in huis haalt? Bekijk dan het oefenboek “Doorstroomtoets oefenen” van Ruud van den Berg, remedial teacher en voormalig leerkracht. Zijn oefenboek bereidt voor op alle zes de doorstroomtoetsen, maar nog belangrijker: het bereidt in de breedte voor. Het zorgt ervoor dat kinderen successen opdoen, leren van hun fouten, realistische teksten en opgaven voorgeschoteld krijgen en uitdaging vinden in moeilijkere opgaven.

Wanneer je je kind goed wil voorbereiden op de eindtoets en doorstroomtoets en wil zorgen dat je kind het maximale uit de toets haalt, schaf je het beste dit doorstroomtoets oefenboek aan. Vele ouders gingen je voor en hun reacties zijn overwegend positief. Bekijk het oefenboek van Ruud van den Berg hier. Ik raad het de ouders van mijn leerlingen ook altijd aan (en nee, ik ken de beste man niet).

Conclusie

De eindtoets heet geen eindtoets meer en Cito is niet meer de enige aanbieder. De doorstroomtoets is de laatste toets die kinderen in groep 8 moeten maken en die uitsluitsel geeft over het vervolgonderwijs. De zes aanbieders Cito, IEP, AMN, Route 8, DIA en DOE zorgen voor een verscheidenheid aan toetsen, die inhoudelijk weinig van elkaar verschillen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *