Eerder schreef ik over de knullige uitwerking van de kreet “Stop, hou ermee op” in het onderwijs bij onzekere kinderen. Maar wat zou je dan wel moeten doen?
Een goede vriend van mij heeft een eigen sportschool. In die sportschool geeft hij kickbokslessen aan kinderen vanaf 5 jaar. “Het loopt storm,” zegt hij. “Ik heb al drie middagen vol zitten en overweeg de zaterdagochtend erbij te pakken…”
Inderdaad, je leest het goed. Kickboksen voor kinderen vanaf 5 jaar. Ik heb mee mogen kijken en het is een bijzonder gezicht om die kleintjes daar trappen te zien uitdelen en incasseren (allemaal op matten en tegen de trainers, niet op elkaar), maar ik was wel verkocht.
De echte weerbaarheidstraining schuilt voor mij niet in de kringgesprekken die je met juf José voert op donderdagmiddag van kwart over één tot twee uur, maar door een vechtsport.
Oordeel niet tot je de 10 redenen hebt gelezen om onzekere kinderen op een vechtsport te doen.
#1 Sociale vaardigheden
Veel onzekere kinderen vinden het moeilijk om in sociale omgevingen andere kinderen te leren kennen en vrienden te maken. Doordat veel oefeningen samen gedaan moeten worden en de kinderen in ieder geval één gemeenschappelijke interesse (voor de vechtsport) hebben, leren zij elkaar beter kennen en kunnen mooie vriendschappen (en daarmee zelfverzekerdheid) ontstaan.
#2 Meer zelfdiscipline
Het is een achterhaald idee dat vechtsporten bedoeld zijn om anderen te kunnen pijnigen. Veel vechtsporten leggen de focus juist bij meer zelfdiscipline.
Kinderen die zelfdiscipline leren zullen daar op verschillende manieren van kunnen profiteren in het leven. Onder andere kunnen ze geduldiger worden, maar ook zichzelf beter aanvoelen.
#3 Fysieke activiteiten
De vechtsport is een fantastische manier om kinderen aan te zetten tot fysieke activiteiten. Geen bankhangen en games meer, die alleen maar de onzekerheid voeden, maar actie!
#4 Doelen stellen
Veel vechtsporten hanteren een beloningssysteem. Je kunt, naarmate je verder komt, verschillende kleuren slips en bandjes halen. Daarmee kan een kind zichzelf doelen stellen. Wat is er nodig om de gele band te bereiken? Hoe pak ik dat aan?
Zeker als die gele band dan binnen is en het kind in kwestie zich beloond voelt, zal dat leiden tot nog meer motivatie.
#5 Zelfvertrouwen
Het behalen van doelen zal leiden tot zelfvertrouwen. Niet alleen omdat een kind het doel bereikt heeft, maar ook omdat het nu iets beheerst wat het voorheen niet deed.
Leraren in de vechtkunst onderstrepen dit allemaal: hoe langer een kind de vechtsport beoefent, hoe meer zelfvertrouwen het uit gaat stralen.
#6 Lichaamshouding en –taal
Onbewust maken we van iedereen die we zien een interne aantekening bij de eerste kennismaking. Lichaamshouding is daarbij erg belangrijk. Door vechtsport leren kinderen zichzelf een meer zekere uitstraling aan te meten. Je zal zien dat ze binnen de kortste keren minder gebogen lopen en zich groter maken. Dat maakt al zoveel verschil.
#7 Respect
Het beoefenen van een vechtsport is gebaseerd op respect. Respect voor de ander. Dit is iets wat lang niet altijd aanwezig is bij veel kinderen. Door het beoefenen van een vechtsport wordt niet alleen een respectvolle houding aangeleerd, maar ook geleerd waarom dat zo belangrijk is.
#8 Problemen oplossen
Vechtsporten bereiden een kind niet voor om problemen met geweld op e lossen. Zoals je hebt kunnen lezen gaat het om lichaamshouding, respect, zelfvertrouwen en discipline: allemaal vaardigheden die kunnen helpen om een probleem of conflict doelgericht en écht op te lossen.
Kinderen leren te luisteren en aandacht ergens bij te houden, zich in te leven in de ander en zo een groter geheel te kunnen overzien.
#9 Focus
Vechtsporten maakt dat je je moet concentreren. De focus leren deze kinderen dus als een tweede natuur aanvoelen.
#10 Samenwerking
Samenwerken is heel belangrijk in de vechtkunst. Je doelen stellen is één, maar om te oefenen heb je iemand nodig. De talenten van de kinderen in de groep kunnen dan ook helpen om je eigen doelen te bereiken. Samenwerking is bij de vechtsport heel breed: kinderen maken samen dat ze sterker worden. Dat zorgt voor een band die blijvend is.
Conclusie
Vechtsporten geven misschien een negatieve smaak in de mond, omdat we ze associëren met vechtfilms en films waarbij veel geweld komt kijken. Maar de echte vechtsporten zijn zo niet bedoeld en dienen een breder doel. Kinderen worden hier zekerder van, krijgen meer focus, (zelf)discipline en respect en kunnen doelen stellen en bereiken. Dat alles vergroot zowel de sociale mogelijkheden als het zelfvertrouwen.
Twijfel jij nog tussen een weerbaarheidstraining of een vechtsport?
Je kunt geen reactie plaatsen, maar trackbacks en pingbacks zijn beschikbaar.